maanantai 20. tammikuuta 2014

Opiskelijaäiti ja tyttäret Tallinnassa

Kaksipäiväisen Tallinnan tutustumismatkan jälkeen esitin ratkaisevan kysymyksen: "Oletteko vielä lähdössä?" Ja vastaus kuului kuin yhdestä suusta: "Kyllä." Vastaus muutti kansainvälisen Erasmus-harjoittelujaksoni luonnetta, 11- ja 15-vuotiaat tyttäreni olivat valmiit muuttamaan syyslukukaudeksi kanssani Tallinnaan.



Kuvateksti: Kadriorgin puisto palatseineen on viehättävä ulkoilualue. Puiston laidalla on Tallinnan Suomalainen koulu. Kuva: Enni J.
Aloitin Humakin Kuopion kampuksella aikuisille räätälöidyt kulttuurituottajaopinnot syksyllä 2012. Jo seuraavan vuoden toukokuussa olin käymässä harjoittelupaikassani Suomen Viron-instituutissa harjoittelusopimusten allekirjoittamisen merkeissä. Vierailimme tyttöjen koulussa ja tutkimme kaupunkia asunnonhankintaa silmälläpitäen.

Piim on otsas
Harjoitteluani edelsi Viron Taideakatemian kolmen viikon mittainen kielikurssi, jolla 16 eri puolilta Eurooppaa tullutta Erasmus-oppilasta perehtyi viron kieleen ja kulttuuriin. Lehtori Vilma Lang piti huolen, että luokassa kajahti virolainen punk ja tuoksui tattari. Kyllä ei ole viron kieli helppoa keskieurooppalaiselle. Eikä suomalainenkaan heti tiennyt että maitoa on lähdettävä ostamaan kun ”piim on otsas”.

Tyttäreni saivat osallistua ryhmän vierailuohjelmaan. Uusiin tuttaviin on ollut hauska syksyn mittaan törmätä Tallinnan kaduilla. Tyttöjen opinahjo Tallinnan Suomalainen koulu on yksi kuudesta ulkomaankoulusta, joissa annetaan suomalaisen opetussuunnitelman mukaista perusopetusta tilapäisesti ulkomailla asuville oppivelvollisille Suomen kansalaisille.
Kadriorgin puiston laidalla sijaitseva yksityinen peruskoulu rahoittaa toimintaansa Suomen valtion avustuksella ja oppilailta perittävillä lukukausimaksuilla. Oikeus maksuttomaan perusopetukseen kun ei ulotu ulkomailla asuviin suomalaisiin.

Kulttuurivientiä ja luovaa taloutta
Suomen Viron-instituutti valikoitui harjoittelukohteeksi sen monialaisen kulttuuritoiminnan vuoksi. Instituutti ylläpitää ja kehittää suomalais-virolaisia kulttuurisuhteita ja koulutusyhteistyötä. Se tiedottaa Suomesta sekä edistää maiden välisiä yhteyksiä yhteiskunta- ja elinkeinoelämän eri aloilla. Instituutilla on toimipisteet Tallinnan Vanhassakaupungissa sekä Tartossa, jossa sijaitsee myös instituutin ylläpitämä kirjasto.
Lokakuussa Tartossa järjestetty CED13 - luovan talouden seminaari oli mainio näköalapaikka tuottajan työhön kansainvälisessä toimintaympäristössä ja tehokas sisäänheitto luovaan talouteen. Osanottajia oli Viron lisäksi Suomesta, Latviasta, Ruotsista ja Tanskasta, ja yhteistyökumppaneina alan keskeiset virolaiset ja suomalaiset toimijat.

Elämisen peruspalikat järjestyksessä
Asettuminen 430 000 asukkaan Tallinnaan sujui vaivattomasti. Asuntoja oli heinäkuussa vielä hyvin tarjolla, viiden kuukauden mittainen sopimus vain useimmalle vuokranantajalle aivan liian lyhyt. Hyvin varusteltu asunto kuitenkin löytyi läheltä tyttöjen koulua, meren rantaa ja raitiovaunupysäkkiä.

Ulkomaalaisen tulee ilmoittautua paikalliseen väestörekisteriin mikäli oleskelu maassa kestää yli kolme kuukautta. Sen jälkeen on mahdollista hakea virolaista ID- eli henkilökorttia, joka on avain sähköisiin palveluihin ja tallinnalaisille ilmaisiin paikallisliikenteen matkoihin.
Käytännön järjestelyt asiakirjoineen ja ilmoituksineen eri tahoille tuntuivat jossakin vaiheessa todella työläiltä, mutta se kaikki on ollut vaivan arvoista. Kansainvälisen harjoittelun merkitys ei mielestäni ole ainoastaan siinä mitä työtehtäviä teet ja missä vaan se kokonaisuus, jonka rakennat kun asetut asumaan uuteen maahan ja kulttuuriin.

Kirjoitan tätä Kalamajassa. Kaupunki on vihdoin saanut kevyen lumipeitteen ja ulkona on aurinkoinen pakkaspäivä.  Esikoiseni käy yläkoulun viimeistä luokkaa ja kevätlukukauden hän aloitti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti omassa koulussa Suomessa. Nuorimmaiseni halusi jäädä vielä Viroon ja nyt opiskelemme molemmat Tallinnassa helmikuun puoliväliin saakka.

Seija Heiskanen
Kulttuurituotannon aikuisopiskelija
Kuopion kampus

Kuvateksti: Kadriorgin puisto palatseineen on viehättävä ulkoilualue. Puiston laidalla on Tallinnan Suomalainen koulu. Kuva: Enni J.