keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Opintomatkalla Saksassa

Kulttuurituotannon ylempää tutkintoa (Yamk) on tarjottu Humakin ja Metropolian yhteistoteutuksena vuodesta 2010. Koulutus tapahtuu Helsingissä, vuorovuosina Metropolian ja Humakin tiloissa. Ensi vuonna uusi vuosikurssi ja sen 20 opiskelijaa aloittavat vuoden kestävän aherruksensa Humakissa, Ilkantien Valkeassa Talossa.

Palvelujen tuotteistamista, strategista johtajuutta ja kulttuurituotannon käytäntöjä kehittävien opintojen ohessa opiskelijat tutustuvat seminaarien ja vierailukäyntien ohessa kulttuurialan kansainvälisiin tuulahduksiin. Tänä syksynä ohjelmaan kuului myös opintomatka Saksaan.

Opintomatka järjestettiin yhteistyössä Ludwigsburgin ammattikorkeakoulun kanssa, jonka kulttuurituotannon instituutti on kuulunut Humakin kansainväliseen verkostoon jo vuosien ajan. Matkaan sisältyi luentoja Saksan kulttuuripolitiikasta ja matkailupalveluiden kehittämisestä sekä opiskelijoiden tutkimus-ja kehitystöiden esittelyitä. Tutustumiskäyntikohteina olivat alueellisella ja yksityisellä rahoituksella toimiva taidesäätiö, museotyötä profiloivat etnologinen museo sekä Mercedes Benz museo Stuttgartissa ja Ludwigsburgin barokkilinna. Kulttuuritarjontaan sisältyi vierailu tanssiteatteriesityksessä.

Opintomatkalle osallistui Suomesta viisi ylempää tutkintoa suorittavaa opiskelijaa. Vierailun aikana he esittelivät tutkimuksellisia lopputöitään saksalaisille kollegoilleen ja opettajille. Samassa yhteydessä oli myös mahdollista käydä keskusteluja lopputöiden luonteesta ja tehdä vertailuja Ludwigsburgin kulttuurituotannon instituutissa valmistuneisiin tutkimuksiin. Jälkimmäisistä esiteltiin lähemmin innovaatioiden rahoitusta ja taidemarkkinoiden läpinäkyvyyttä mittaavat työt. Jo näidenkin perusteella voitiin hyvin huomata, että Suomessa opinnäytetöiden kehityksellinen näkökulma on huomattavan paljon vahvemmin esillä saksalaisten tutkimuksellisen painotuksen sijasta.

Baden-Württembergin taidesäätiön tiloissa säätiön johtaja Bernd Georg Milla esitteli organisaation
toimintaa ja puhui yleisemminkin taiteen rahoitusmalleista Saksassa. Millan johtama säätiö rahoittaa kuvataiteen ohella musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä taidekritiikkiin erikoistuneiden taiteilijoiden ja kriitikkojen työtä stipendien muodossa sekä antamalla työskentelytiloja näiden käyttöön. Säätiö on toiminut vuodesta 1977 lähtien, ja sen toiminta perustuu yksityisten rahoittajien ja julkisen rahoituksen väliseen sopimukseen. Mitä enemmän säätiö onnistuu keräämään lahjoittajia yksityiseltä puolelta sitä suurempi on veronmaksajien puolelta tuleva tuki.

Suttgartin etnologisessa museossa (Linden-Museum) museon markkinoinnista vastaavat henkilöt esittelivät omaa työkenttäänsä. Museo toimii historiallisessa rakennuksessa, jonka käyttöä säätelevät lukuisat viranomaismääräykset. Myös markkinoinnin suhteen joudutaan tekemään vaikeita valintoja aiemmin hyväksyttyjen mallien ja uusien menetelmien väliltä. Museotoiminta Saksassa elää yleisemminkin tilanteessa, jossa traditionaalinen perinteenvaaliminen ja vanhan kunnioittaminen kohtaavat uuden yleisötyön velvoitteet ja haasteet. Oman manifestaationsa nämä saavat näyttelyiden pystyttämisen ja niistä tiedottamisen yhteydessä.

Vierailun lomassa tutustuimme hiljattain avattuun inkojen historiasta kertovaan näyttelyyn.

Ludwigsburgin linna satoine huoneineen ja barokkiteattereineen muodosti vahvan kontrastin opintomatkan viimeisenä päivänä vierailukohteena olleen Mercedes Benz museon kanssa. Kun edellinen kertaa eurooppalaisen aatelis- ja kuningasvallan historiaa alkaen 1600-luvulta, kertoo jälkimmäinen tarinaa teollisen vallankumouksen synnystä ja ilmenemisestä autoilun historian avulla. Molempien kohdalla saattoi hyvin havainnoida niitä erilaisia menetelmiä, joiden myötä historiallinen tieto muokkaantuu tilaksi ja osaksi tapahtumallista reflektiota. Tämän ohella saatiin tietenkin myös häkellyttävän tietomäärän sisältävä panoraama Euroopan kulttuurihistoriasta.

Suomalaiset kulttuurin ja tieteentekijät ovat hakeneet uusia ajatuksia ja inspiraatiota maan rajojen ulkopuolelta keskiajalta lähtien. Omalla tavallaan opintomatkamme liittyi tähän hyvien käytäntöjen pitkään traditioon.



Pekka Vartiainen
yliopettaja