Tuottaja, teatteri, tiedottaja, musiikki, intendentti, tanssi, manageri, kuvataide, markkinoija, sirkus, promoottori, kirjasto, ratkaisija, design, ja vielä paljon muuta… HUMAKin kulttuurituotannon osaajat kertovat.
torstai 29. marraskuuta 2012
Tapahtumamaakunta-hankkeessa täsmäkehitetään eteläkarjalaisia festivaaleja
Klassista kitaramusiikkia, varhaisbarokin sävelaarteita, kansainvälistä teatteria ja lastenkulttuuria tarjotaan vuosittain Etelä-Karjalassa tapahtumamuotoisesti. Mutta moniko osaa nimetä nämä tapahtumat, puhumattakaan siitä, että olisi niissä vieraillut?
Imatra Big Band Festival on maakunnan tapahtumakentän lippulaiva, mutta muut tasokkaatkin tapahtumat ovat toistaiseksi jääneet vaille laajempaa valtakunnallista huomiota.
Etelä-Karjalassa matkailu kasvaa voimakkaasti ja samanaikaisesti lisääntyy laadukkaiden ohjelmapalveluiden kysyntä. Jo olemassa olevat tuotteet, kuten yllämainitun kaltaiset tapahtumat, olisivat erinomainen lisä alueelliseen ohjelmatarjontaan, mutta tällä hetkellä matkailijat eivät niihin riittävässä määrin löydä. Potentiaalisina kohderyhminä voisivat olla sekä lomanviettäjät että kulttuurin perässä liikkuvat asianharrastajat. Näiden tavoittaminen edellyttää uudenlaista ajattelua sekä tapahtumilta että matkailuyrityksiltä.
HUMAK tapahtumien kehittäjänä
Imatralla toimivan TKI-HUMAK Voiman toteuttamassa Tapahtumamaakunta-hankkeessa kehitetään vuosien 2012 – 2014 aikana neljää kehityshakuista ja sitoutunutta eteläkarjalaista kulttuuritapahtumaa, jotka on valittu mukaan hakemusten ja alustavien kehityskeskusteluiden perusteella. Hankkeen tavoitteena on lisätä tapahtumien valtakunnallista näkyvyyttä, tiivistää tapahtumien ja matkailuyritysten yhteistyötä, tavoittaa uusia asiakasryhmiä, luoda uusia paketoituja tuotekokonaisuuksia ja rakentaa suorat yhteistyösuhteet tapahtumien ja keskeisten matkailuyritysten välille.
HUMAK on vuodesta 2007 alkaen toteuttanut Etelä-Karjalassa useita hankkeita, joiden tavoitteena on ollut tapahtumatoiminnan kehittäminen. Tapahtumamaakunta-hankkeen tavoitteena on soveltaa käytäntöön vuosina 2010 – 2011 toteutetussa ASTU-hankkeessa rakenneltua kehitysvälineistöä, joka on myös julkaistu HUMAKin julkaisusarjassa Tapahtumatuotannon palapeli -nimisenä kirjana. Julkaisun ovat toimittaneet Juha Iso-Aho ja Joni Kinnunen ja se on saatavissa myös sähköisessä muodossa.
Tapahtumatuotannon kehittämishankkeissa on tehty yhteistyötä muun muassa alueellisten kehittämisyhtiöiden, maakunnan kuntien ja Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa. Aiempien hankkeiden rahoittajina ovat toimineet aluekeskusohjelma ja KOKO-ohjelma. Tapahtumamaakunta-hankkeen rahoitus tulee maakunnan kehittämisrahasta ja maakunnan kunnilta.
Kahden vuoden kehittämiskaari
Tapahtumamaakunta-hankkeessa tapahtumat laativat täsmennetyt sisällölliset, organisatoriset ja taloudelliset tavoitteet, tekevät kehittämissuunnitelmat ja alkavat toteuttaa niitä yhdessä hankkeen asiantuntijoiden kanssa. Hankeaika ulottuu kunkin tapahtuman kahden vuotuisen toteutuksen yli, jolloin voidaan seurata kehittämistoimien vaikuttavuutta. Kehittämistulokset ja hankkeen aikana löydetyt hyvät käytännöt tulevat edelleen kaikkien maakunnan tapahtumatoimijoiden käyttöön. Ne antavat myös kuntapäättäjille välineitä kehittää alueen tapahtumatoimintaa suunnitelmallisesti.
Tapahtumamaakunta-hankkeeseen osallistuvat
TKI-koordinaattori Juha Iso-Aho
puh. 020 7621 202, juha.iso-aho@humak.fi
Kuvat: Mustan ja valkoisen teatterifestivaali
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mikä näiden "kehittäjien" pätevyys tehtäviinsä on? Montako tapahtumakonseptia on viety onnistuneesti maaliin? Onko ihan varma, että kyse ei ole vain kirjoituspöytäviisastelusta?
VastaaPoista