tiistai 12. helmikuuta 2013

Hollannin malliin!



Kulttuurituotannon yksikön hankesuunnittelija Nina Luostarinen osallistui Johde-hankkeen Benchmarking-matkalle Hollantiin viikolla 3 Erasmus-vaihtona.  Matkan tavoitteena oli tutustua johtamisen, kulttuuri- ja tapahtumatuotannon sekä arts & business alojen toimijoihin ja asiantuntijoihin sekä paikallisiin hyviin käytäntöihin ja ohjelmiin. Hollanti on tullut tunnetuksi maana, jossa on viety eteenpäin ennakkoluulottomiakin ohjelmia mm. alue- ja kulttuuripolitiikan saroilla. Tämä näkyy myös oppilaitosten ja toimijoiden aktiivisissa aloitteissa ja tekemisissä luovien alojen yrittäjyyden ja johtamisen aloilla, joiden antiin matkan aikana tutustuttiin. 

Lähinnä Humakin toimintaa muistutti Utrecht School of the Arts, siellä massiivinen kulttuurituottajien koulutusyksikkö Faculty of Art&Economics. Heillä oli paljon samantyyppisiä kehityshankkeista taiteen soveltamisesta muilla toimialoilla ja tuottajien roolista tässä välissä kuin Humakin kulttuurituotannon yksikölläkin. Suurimman vaikutuksen teki puolestaan TNHK,  the Amsterdam School of Creative Leadership, joka on viime vuonna  toimintansa aloittanut luovan johtamisen koulutuskeskus. Porukalla oli ihailtavaa suuruudenhulluutta: kouluun ei voi hakea, vaan sinne kutsutaan huipputason johtajia eri puolilta maailmaa. Ja kuin ihmeen kaupalla homma näyttää toimivan. Komeaa oli myös projektille saatu starttirahoitus: 7 miljoonaa €! Olivat lähteneet ajatuksesta, että tehdään kerralla maailman paras, tai sitten ei ollenkaan.


Omanlaisesta rohkeudesta kertoi myös muutama vuosi sitten läpi ajettu uudistus, johon tutustuimme Stichting Cultuur‐Ondernemenissa: taiteilijoiden apurahoitusvarat oli muutettu taatuiksi lainoiksi. Eli taiteen tekijän piti aina miettiä myös ansaintalogiikka taiteelleen. Alkukauhun jälkeen systeemiä on kuulemma ihan kiitelty – se kun lisää tekemisen volyymia paljon, kun laaria ei lapioida tyhjäksi vaan raha kiertää. Samainen organisaatio pyörittää myös vapaaehtoisten juristien ja talousammattilaisten verkostoa, joista lainataan mentoreita taide- ja kulttuuriorganisaatioille. Kaiken kaikkiaan paljon hyviä ideoita jatkojalostettavaksi sekä hyviä kontakteja. Ja ihailtavaa nöyristelemättömyyttä! 

teksti ja kuva: Nina Luostarinen