torstai 14. marraskuuta 2013

Alan kehityssuunnat ja muutoksen rohkeus puhuttivat kulttuurialan kouluttajia



Marraskuun viidentenä ja kuudentena päivänä Humanistisen ammattikorkeakoulun Helsingin TKI-keskuksessa Valkeassa talossa porisi: oli Humakin isännöintivuoro vuosittaisten Kulttuurialan kehittämispäivien tiimoilta. Kulttuurialan koulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen edustajat ympäri Suomen kokoontuivat pohtimaan, mikä on kulttuurialan ja sen koulutuksen tilanne tällä hetkellä ja mihin suuntaan sitä halutaan kehittää. Seminaarin avainaiheiksi nousivat kulttuurin ja sen koulutuksen muutoksessa oleva tila, mediakentän ja nykyteknologian mahdollisuudet sekä yhteistyön, reiluuden ja rohkeuden ilmapiiri.
Joukkoistamisen ja jakamisen kulttuuri
Yhteisöllisyys ja jakaminen olivat puheenvuorojen keskeisiä teemoja. Metaverstas Oy:n toimitusjohtaja Pekka Qvist kertoi virtuaalisesta, pelillisestä oppimisympäristöstä sekä yritysten ja oppilaitosten yhteistyöstä, ja verkostotutkija Kari A. Hintikka esitti, että joukkoistaminen ja sen myötä joukkoälyn valjastaminen luo parempia ratkaisuehdotuksia kuin yksittäinen henkilö pystyisi tarjoamaan. Saman teeman puitteissa Lyhty ry:n Markus Vähälä ja Kulttuuria kaikille -palvelun erityisasiantuntija Sari Salovaara puhuivat, kuinka kaikkien oikeus kulttuurin kokemiseen ja siihen osallistumiseen on huomioitava.
-Kulttuuri on tehtävä. Tee se itse, tehkää yhdessä. Vastuun pakoilusta toimintaan, Vähälä kiteytti.
Miten tuoda jakamisen kulttuuri osaksi rakenteita?
Viestinnän ammattilainen ja kirjailija Jussi Lähde herätteli kuulijoita toteamalla puheenvuorossaan, että olemme jäämässä kulttuurillisen muutoksen ulkopuolelle, sillä olemme Suomessa henkisesti pelottavan etäällä maailman muutoksesta. Aikakaudelle on tyypillistä, että leikitään sosiaalisuutta: kulttuuri on jakavinaan ja osallistavinaan.
Lähde antoi esimerkin: on olemassa raja, jonka ylittäminen ei olekaan aivan helppoa. Pysyttelemme rajan "tällä puolen" ja käymme sen toisella puolella vain palataksemme takaisin. Tuon rajan ulkopuolinen maailma, sosiaalinen media, on tila jossa nuoret kyllä oleilevat ja jakavat materiaalia keskenään, mutta jossa aikuiset eivät ehkä osaa luontevasti olla.
-Ulkopuolinen maailma on olemassa kauemmin, kuin se rajan sisäpuolella oleva maailma. Kaikkein vaikeinta on jakamisen kulttuurin sisääntulo osaksi alan rakenteita. Kulttuuriala on toimintatavoiltaan edelleen kankea, Lähde arvioi.

Vaikka alan koulutuksen tilanne on rajussakin muutoksessa, Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoisen puheenvuorosta välittyi kuitenkin myös viesti, että luovat alat, luovuus, hyvinvointi, taitavuus, kilpailukyky ja sosiaalinen koheesio ovat tärkeitä asioita muistaa Suomessa jatkossakin. Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö avasi kuulijoille kulttuurialan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kulttuuriin panostetun euron taloudellinen arvonlisäys on merkittävä, ja esimerkiksi kulttuuriammateissa toimivien määrä on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Hän myös muistutti, että taiteen ja kulttuurin tekeminen ja kokeminen on kaikkien perusoikeus ja että tämä perusoikeus on turvattava.
Humakin lehtorin Arto Lindholmin yhteenvetoa vapaasti lainaten:
-On kaksi linjaa: kurjistumislinja, jossa vanhoista rakenteista pidetään kiinni ja sen seurauksena rakenteita joudutaankin ajamaan alas. Sitten on "luovan tuhon" linja, jossa alhaalta ylöspäin luodaan uutta, tehokkaampaa. Kummalle linjalle haluamme lähteä?
Anu Soini ja Kiika Sarpola
Kirjoittaneet ovat kulttuurituotannon opiskelijoita, jotka tuottivat Kulttuurialan kehittämispäivät osana opintojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti