torstai 23. helmikuuta 2012

Kulttuurituottajaksi nyt myös Kuopiossa

Valtakunnallisuus, joustavuus ja monimuotoisuus ovat Humanistisen ammattikorkeakoulun aikuiskoulutuksen avainsanoja. Nämä sanat muuttuvat käytännöksi ensi syksynä Kuopiossa. HUMAKin Kuopion kampuksella alkaa kulttuurituottajien aikuiskoulutus. Aloittava koulutus vastaa tarpeeseen, koska alueella on paljon taiteilijoita, useiden taiteen alojen koulutusta ja erilaisia tapahtumia.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutustarvetta on niin opistotason tutkinnon nostajilla kuin myös yliopistotutkintoja tehneillä, jotka tarvitsevat lisää käytännön osaamista. Kulttuurin rajapinnoilla tehtävä työ lisää koulutustarvetta, koska kulttuurituottajien työkenttä on laajentunut perinteisestä. Kulttuuria tarkastellaan yhä enemmän suhteessa yhteiskunnan eri sektoreihin, esimerkiksi hyvinvointipalveluihin. Väestön ikääntyminen ja nuorison syrjäytyminen ovat haasteita, joihin kulttuuritoiminnan odotetaan osaltaan vastaavan, sanoo HUMAKin kulttuurituotannon koulutuksesta vastaava koulutusjohtaja Katri Kaalikoski. Kulttuurille ja luovalle toimialalle asetetaan odotuksia kansantalouden vahvistajana ja esimerkiksi kulttuurin ja matkailun rajapinnalla tapahtuvalta yhteistyöltä odotetaan paljon. Tuottajalle riittää siis toimintakenttää, Kaalikoski toteaa.

Kuopiossa alkava koulutus on monimuotokoulutusta, mikä antaa opiskelijalle mahdollisuuden suunnitella omaa ajankäyttöään joustavasti. Noin kerran kuussa olevien kontaktipäivien rinnalla opiskelija tekee omassa tahdissaan verkko- ja projektiopintoja sekä itsenäisiä tehtäviä. Jokaiselle opiskelijalle rakennetaan oma opiskelusuunnitelma. Tämä mahdollistaa sen, että opiskelija voi suunnata opintojaan omien tavoitteidensa mukaan. Yhteiset kontaktiopinnot vahvistavat kulttuurituotannon teoria- ja toimintapohjaa, mutta verkostoituminen muiden kulttuurituottajien kanssa on yksi arvokkaimmista asioista.

Uusi innostava työ opiskellen
Aikuisopiskelu on mielekäs tapa oppia uutta ja vahvistaa aikaisempaa osaamista. Vahva työelämäyhteys yhdessä laadukkaan opetuksen kanssa antavat hyvät perusteet tuottajuuteen. Opiskelujen lisäarvo on laaja vertaisverkko, jolta olen saanut tukea ja kannustusta. Yhteiset innovoinnit ja ideoinnit ovat vieneet montaa asiaa eteenpäin, kertoo kokemuksistaan kulttuurituottajaksi opiskeleva Emma Anttila.
Hän on loppusuoralla opinnoissaan Jyväskylän kampuksella, jossa aikuisryhmä aloitti kaksi vuotta sitten.

AHOT-prosessi eli aikaisemmin opitun tunnistaminen ja tunnustaminen saa myös Emmalta kiitosta. Aikaisempi maisterintutkinto Sibelius-Akatemiasta sekä vuosien työkokemus Joensuun kaupunginorkesterin huilistina on voitu osittain lukea hyväksi kulttuurituottajaopinnoissa. Näin opiskelutaakasta on tullut kohtuullinen eikä aikaisemmin opittua ole tarvinnut opiskella uudelleen. Emma on opintojensa kautta aloittanut myös uudessa työssä. Hän on nyt nuotistonhoitaja-tuottajana Jyväskylä Sinfoniassa, mutta jatkaa opiskelua työn ohessa.

Kulttuurituotannon koulutusohjelma
Tutkinnon nimi: kulttuurituottaja AMK
Tutkinnon laajuus ja kesto: Opintojen laajuus on 240 op (60–240 op). Suoritusaika on 1–4
vuotta määräytyen henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan.

Huom! Kulttuurituottajaksi voit opiskella myös Kauniaisissa!
Kampukset: Kauniainen (20 aloituspaikkaa) ja Kuopio (20 aloituspaikkaa)
Hakuaika: 5.3.-3.4.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti