perjantai 20. huhtikuuta 2012

Tuhkaa ja timantteja – suomalainen nykykoru kotimaassa ja maailmalla

Helsingin nimeäminen maailman kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2012 oli merkittävä kunnianosoitus suomalaiselle muotoilulle. Designpääkaupunki ei ole vain Helsinki, vaan samassa paketissa ovat Lahti, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Vuosi tulee olemaan täynnä säpinää, eikä mukaan pääseminen ollut itsestäänselvyys: muotoilupääkaupunkivuoden hankkeeksi valitseminen edellytti omaperäisyyttä, kansainvälisyyttä ja ennen kaikkea sitä, että muotoilua tuodaan kaikkien keskuuteen. Näillä kriteereillä myös HUMAKin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti nykykorutaiteen tunnettuutta edistävä Tuhkaa ja timantteja -hanke hyväksyttiin osaksi kulttuurivuoden tapahtumia.

Näyttelyitä, pop-up-kauppa ja julkaisu 

 

Helena Lehtinen: työ sarjasta Gardens
Nykykoru on taidemaailmassa marginaalinen, rajoja rikkova ilmiö, jota on esitelty Suomessa harvoin: tällä hetkellä Suomessa ei ole yhtään puhtaasti korutaiteeseen keskittynyttä galleriaa, jolloin koruille ei myöskään ole suoria esittely- tai myyntikanavia. Tuhkaa ja Timantteja -näyttelyn ja näyttelyjulkaisun päämääränä onkin uuden korutaiteen tunnettavuuden ja näkyvyyden edistäminen sekä sen tunnetuksi tekeminen osana taidetta. Hanke avaa muun muassa maailmalla tunnettujen, mutta kotimaassa vieraampien korutaiteilija Mia Maljojoen sekä Helena Lehtisen töitä suurelle yleisölle. Mukana on myös kotimaan markkinoilla tunnetumpia tekijöitä: näyttelyssä nähdään muun muassa korutaiteilija Janna Syvänojan teoksia.

Jurytetyn näyttelyn työt hankittiin avoimen haun kautta. Ensimmäisenä niitä tullaan ihastelemaan tukholmalaisessa korutaidegalleriassa, Galleria Platinassa elokuussa 2012. Hieman myöhemmin näyttely on esillä myös Lahdessa ja Lappeenrannassa. Näyttelyiden yhteydessä pidetään myös nykykorua esitteleviä avoimia tilaisuuksia, esittelyjä ja luentoja. Nykykorun markkinoita edistetään myös uudenlaisilla keinoilla, kuten pop up -store-tilaisuuksilla. Ensimmäinen kauppa järjestettiin Lahdessa designpääkaupunkiviikonloppuna helmikuun alussa. Pop up -kauppa tarjosi lahtelaisille harvinaisen tilaisuuden nähdä ja hankkia 26 suomalaisen korutaiteilijan koruja.

Elokuussa 2012 ilmestyvässä hankejulkaisussa puolestaan esitellään näyttelyyn valitut 18 korutaiteilijaa. Sekä suomen että ruotsin kielellä kääntyvän julkaisun toivotaan edistävän suomalaisen korutaiteen tuntemusta erityisesti Pohjoismaissa, mutta myös muita kansainvälisiä yhteyksiä.

Tuottajat käytännön toimissa


Elo Uibokand: Loss
Hankkeen tekijät ovat kulttuurituotannon koulutusohjelman opiskelijoita. Kulttuurituotantoa opiskeleville Reetta Turtiaiselle, Kaisa Rapaselle, Maria Vähänikkilälle, Laura Läntiselle, Kiika Sarpolalle ja Mari Nummiselle hanke on tarjonnut haastavia ja innostavia töitä. Mukaan työpalettiin on mahtunut muun muassa jurutyksen valmistelua, rahoitushankintaa, markkinointisuunnittelua, sopimusten valmistelua ja julkaisun tuottamiseen liittyviä valmisteluja - siis monenlaisista tuottajan työn osa-alueita.

Kauniaisten kampuksella kulttuurituotantoa opiskeleva Kiika Sarpola tekee julkaisua osana opinnäytetyötään. Hankkeessa mukana olo on saanut hänet yllättymään nykykorun erilaisista piirteistä.

- Nykykoruna on esitetty niin valokuvia kuin installaatio perinteisemmin keholle ripustettavien korujen lisäksi, Sarpola summaa.
Tuhkaa ja timantteja -hankkeen avaukset tulevat laajentamaan tulevien kulttuurituottajien osaamista entisestään, sillä ne tukevat muotoiluun liittyvää osaamista. Samalla ammattikorkeakoulut saavat mahdollisuuden osallistua muotoilusta käytävään keskusteluun.

HUMAK on hankkeen päätoimija ja tekee yhteistyötä Korutaideyhdistys ry:n sekä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa.

Tuhkaa ja timantteja -näyttelyt

  • Tukholma, Galleria Platina: 31.8 - 22.9 2012
  • Lahti, Muotohuoltamo: 3.10. - 24.10.2012
  • Lappeenranta, Pappilan Pihatto: 31.10. - 25.11.2012

Lisätietoja

Osoitteessa www.tuhkaajatimantteja.fi sekä Facebookissa.

Hankekoordinaattori, lehtori
FM Päivi Ruutiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti