maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kulttuuripolitiikkaa opiskelemassa Saksassa

Kulttuurituotannon kansalliset eroavuudet ja samankaltaisuudet, kulttuuripolitiikan kiemurat ja kuviot Euroopassa sekä kulttuurialan tulevaisuus puhuttivat opiskelijoita ja opettajia Saksassa helmikuun lopulla. Kyseessä oli EU:n tuella järjestetyn intensiivikurssin kolmas ja samalla viimeinen toteutus, johon osallistui lähemmäs 40 opiskelijaa Suomesta, Bulgariasta, Puolasta ja Saksasta.


Intensiivikurssi Culture as a Resource for Future Europe on järjestetty aiemmin Suomessa (2010) ja Bulgariassa (2011). Kurssin koordinaattorina on ollut Ludwigsburgin Pedagoginen korkeakoulu Saksasta, ja osallistujina HUMAKin ohella Jagellonian yliopisto Puolasta sekä South-West University Bulgariasta. Kustakin maasta kurssille on osallistunut vuosittain 10–15 kulttuurituotannon opiskelijaa sekä lukuisa joukko opettajia ja kulttuurialan asiantuntijoita.
Ludwigsburgissa pidetyn kaksiviikkoisen aikana opiskelijat pitivät esitelmiä eri maiden kulttuuripolitiikasta ja kulttuurisista innovaatioista, tuottivat ryhmätöinä postereita niin monikulttuurisuudesta kuin kulttuurialan tulevaisuuden visioista ja kävivät vilkkaita keskusteluja kulttuurituotantoa koskettavista muutostekijöistä sekä alan koulutuksellisista sisällöistä. Lukuisten kulttuurikohteisiin suunnattujen vierailukäyntien yhteydessä oli mahdollista tavata alalla työskenteleviä ammattilaisia ja reflektoida kansainvälisiä käytäntöjä.

Ohjelmaan sisältyi myös illanviettoja, joissa vallitsi kansainvälinen tunnelma leikkimielisten kilpailujen, laulujen ja esitysten kera. Stuttgartissa vierailtiin katsomassa modernia tanssia ja nukketeatteriperformanssia.

Kurssin tavoitteena oli antaa opiskelijoille tietoa eri maiden kulttuurisista käytännöistä ja raottaa ovea kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksiin muuttuvassa maailmassa. Tavoitteena oli niin ikään saattaa kulttuurituottajiksi valmistuvat opiskelijat yhteen pohtimaan omaa alaansa ja toimintaympäristöään eurooppalaisessa viitekehyksessä. Kansainvälinen verkostoituminen on tässä tietenkin avainasemassa, mitä intensiivinen opiskelu tämänkaltaisessa ympäristössä hyvin tukee.

HUMAKista kurssilla toimivat opettajina allekirjoittaneen ohella yliopettaja Hannu Sirkkilä ja TKI-koordinaattori Juha Iso-Aho. Myös paikallinen lehdistö huomioi kurssin olemassaolon kiitettävästi.

Lisätietoa IP-kurssista: http://culturalpolicyip.wordpress.com/




Pekka Vartiainen, yliopettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti