torstai 15. maaliskuuta 2012

Onko tuottajalle töitä?

Aloittaessani kulttuurituottajaopinnot HUMAKissa muutama vuosi sitten sain kuulla paljon varoituksia kulttuurialan pätkätöistä. Mitä pidemmälle opinnot etenivät, sitä paremman käsityksen kuitenkin sain tuottajien työllisyydestä ja nyt - pian valmistuvana kulttuurituottajana - voin todeta, että töitä osaaville tuottajille on.

Neljän vuoden aikana kaikenlaisia harjoitteluita ja töitä opiskelun ohessa tehneenä olen huomannut, että tuottajien osaamista todellakin kaivataan. Esimerkiksi monille taiteilijoille paperityöt ovat kauhistus ja oman osaamisen markkinointi ja myynti tuskaista. Ongelmana ei olekaan usein töiden määrä vaan rahoitus. Monet pienet kulttuuriyhdistykset tarvitsisivat apua kaikenlaisissa asioissa apurahojen hakemisesta nettisivujen päivitykseen erityisesti suurimpaan kiireaikaan, esimerkiksi esityskauden alussa. Yhdistyksillä ei kuitenkaan useimmiten ole varaa kokopäiväisen tuottajan palkkaamiseen, ja siksi tuottajan leipä koostuu usein pienistä palasista. Jonkun tuottajan vuosi voi jopa olla rytmitettynä eri vuodenaikoina järjestettävien tapahtumien mukaan.
Kulttuurikirkon erikoisuutena ovat aivotutkimusta ja taidetta yhdistelevät
Tunnetiistait. Ensimmäisen Tunnetiistain teema oli Hämmästys.

Suomussalmiryhmä avasi Pitskun Kulttuurikirkon syyskauden 2010.
Freelancer-työskentely on tullut minulle tutuksi varsinkin tämän viimeisen opiskeluvuoden aikana. Olen tehnyt töitä esimerkiksi Pitskun Kulttuurikirkolle ja ISIS teatteriyhdistys ry:lle. Molemmat ovat kaivanneet apua tiedotukseen, markkinointiin sekä apurahojen hakemiseen. Lisäksi olen tehnyt keikkamyyntiä ISIS teatterille: heillä ei ole omaa näyttämöä, joten olen kaupannut Tyttö nimeltä Tsunamika esitystä suuremmille teattereille ja kulttuuritaloille.


LiTyttö nimeltä Tsunamika on ISIS teatterin
tuottama koko perheen musiikkinäytelmä.
Kahden mainitsemani yhdistyksen lisäksi minua ovat työllistäneet Valtion taidemuseon Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehys -yksikössä toimiva Kulttuuria kaikille neuvontapalvelu ja Via Crucis pääsiäisnäytelmää järjestävä Aava-tuotannot Oy. Kulttuuria kaikille palvelulle teen tällä hetkellä viestintää toimeksiantona, eli lähinnä ylläpidän heidän verkkosivujaan ja tiedotuslistaansa. Via Cruciksessa vastuullani on pääasiassa lupien hankinta ja yhteydenpito viranomaisiin sekä vapaaehtoisiin. Välillä neljän työpaikan tehtävien ja opinnäytetyön tekemisen kanssa tasapainottelu on ollut haastavaa, mutta toisaalta myös hyvin antoisaa.

Tällä hetkellä tulevaisuus tuntuu oman työllistymisen näkökulmasta valoisalta, koska hommia on kuluneen vuoden aikana tarjottu melkein enemmän kuin olen ehtinyt tehdä. Näyttää siis siltä, että ensimmäisen opiskeluvuoden pelot osoittautuvat turhaksi.

Kirjoittaja: Outi Salo, 4. vuosikurssin kulttuurituottajaopiskelija
Kuvat: Rimma Lillemägi (Tyttö nimeltä Tsunamika), Ilari Nummi (Pitskun Kulttuurikirkko)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti