tiistai 16. lokakuuta 2012

Älä äänestä jaloillasi!


Kulttuurituottaja, älä tyydy äänestämään jaloillasi. Äläkä oleta että se riittää yleisöllesi.  Jaloilla äänestäminen on sama asia kuin markkinavoimille alistuminen. Kyllä kulttuurissa pitää olla enemmän intohimoa, enemmän sitoutumista. Kansalaisyhteiskunta vaatii enemmän kuin vain paikalle ilmestymisen yleisön roolissa. Kansalaisyhteiskunta on sitä että ihmiset toimivat aktiivisesti yhdessä omien unelmiensa toteuttamiseksi, omien päämääriensä edistämiseksi. Tämä aktiivinen kansalaisyhteiskunta toteutuu erilaisissa ryhmissä, yhdistyksissä, porukoissa, järjestöissä, jengeissä ja ompeluseuroissa. Sen toteutumiseen kulttuuririennot sopivat erityisen hyvin. Äläkä unohda että aktiivisen kansalaisen tulisi päästä myös lavalle esiintymään ja omaa kulttuuriaan rakentamaan. Kun ihminen kokee onnistumisen iloa ja vaikuttamisen voimaa pienessä kulttuuriyhdistyksessä, hän luottaa omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiinsa myös työelämässä ja yhteiskunnassa.
Kulttuurituotannon tulevaisuuspohdinnoissa on ennakoitu yhdistyspohjaisen kulttuurituotannon ammattimaistumista. Tuottajien koulutettu ammattikunta luonnollisesti tukee kentän ammattimaistumista, mutta yhdistystoiminnalla on myös itseisarvo, ihan niin kuin kulttuurillakin. Yhdistystoiminnan arvo on kansalaisten, harrastajien ja kaikkien ihmisten aktivoinnissa, vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollistamisessa. Tämä on ristiriidassa kaiken ammattimaistumisen ja kaupallistumisen kanssa. Suuri osa ammattimaisista kulttuuritoimijoista on joskus lähtenyt liikkeelle kansalaistoiminnan kautta.
Yhdistykset ja järjestöt eivät myöskään ole poliittisesti masinoitua joukkovoimaa vaan ne ovat uskoa siihen että kaksi ihmistä on enemmän kuin yksi. Yhdistykset kehittävät asiantuntijuutta ja jatkuvuutta siellä missä kansalaiset sitä kaipaavat. Ne tuovat esiin erilaisuutta, toimivat osapuolina mielipiteiden yhteen sovittelussa. Yhdessä toimiminen on myös yhdessäoloa, vertaistukea, vastuun kantamista, auttamista, yhteisten asioiden hoitoa. Eikö tätä kaikkea kaivata myös kulttuurielämässa sekä yleisön että ammattilaisten joukossa?
Muistakaa että yhdistykset ja yhteenliittymät ovat jäsentensä toimintaa. Vain jäsenillä on äänioikeus yhdistyksen kokouksessa, ei jaloillaan äänestäneillä tai markkinavoimilla. Yhdistyksen toiminnan on palveltava jäsenten tarpeita ja noudatettava jäsenten kokouksessa tekemiä päätöksiä. Jäsenyys on vaikuttamisen mahdollisuus ja kansalaisyhteiskunnan onnistumisen mittari. Moni kulttuuriyhdistys on unohtanut tämän kansalaisyhteiskunnan perusperiaatteen ja toimii pienen ydinryhmän oikeushenkilönä, jonka kautta saadaan toimintaa järjestettyä ja tukirahaa haettua. Mutta jos yhdistyksen tuottama toiminta kiinnostaa jaloillaan äänestäjää, hänen tulisi voida myös liittyä yhdistyksen jäseneksi, toimia siinä aktiivisesti ja käyttää valtaansa vuosikokouksessa, näin monesta tapahtumasta tulisi vielä enemmän yleisönsä näköinen.
Yhteiskunta on tarkoittanut monet tukirahat kansalaisyhteiskunnan käyttöön, eli avointen yhteisöjen demokraattisesti kokouksissaan päättämien tavoitteiden toteuttamiseen, yhteisöllisyyden luomiseen ja tukemiseen, yhteisöjen mielipiteiden ilmaisuun, ja sitä kautta yhteiskunnan rakentamiseen ruohonjuuritasolta alkaen. Tuottaja, kun lähdet yhdistyksen tai järjestön tuottajaksi, kysy mitä jäsenistösi haluaa, toteuta sen toimeksiantoa. Aktivoi ihmiset liittymään yhdistykseesi ja toteuttamaan yhteiset haaveensa juuri sinun yhdistyksesi kautta. Silloin olet mukana kansalaisyhteiskuntaa kehittämässä.

Jyrki Simovaara, Kulttuurituotannon lehtori, HUMAK Kauniainen, puhe valmistuville tuottajille 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti