keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Työnantajan näkökulma: Kulttuurituotannon yamk-tutkinto yhdisti toimivalla tavalla tutkimuksen ja käytännön kehittämisen työpaikalla


- Opinnäytetyöt tarjoavat upeita mahdollisuuksia työpaikoille, joissa kehittäminen jää helposti arkirutiinien jalkoihin, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen Stoan vs. johtaja Tuula Yrjö-Koskinen.
Stoan tiedottaja Marjo Haataisen ylempään kulttuurituotannon AMK-tutkintoon kuuluvan kehittämishankkeen aiheena oli Kansalaisosallistumisen kehittäminen Stoan ohjelmistosuunnittelussa.

Marjo tiedusteli jo varhaisessa vaiheessa työnantajaltansa sopivaa kehittämishanketta, joka vastaisi aitoon, todelliseen tarpeeseen. Kansalaisosallistumisen kehittämistä oli pohdittu Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksessa, mm. tehty aloitteita asiakasraatien perustamisesta alueellisille kulttuurikeskuksille. Niinpä tartuttiin yhteistyömahdollisuuteen.

Aktiivinen tuki työyhteisöltä
- Työyhteisö osallistui todella aktiivisesti prosessiin sen kaikissa vaiheissa. Marjon omien sanojen mukaan ilman työyhteisön panosta kehittämishanketta olisi ollut mahdotonta tehdä. Stoan työyhteisö suunnitteli ja ideoi yhdessä asiakaspaneelia Marjon järjestämässä aivoriihessä, valitsi asiakaspaneelin jäsenet hakemusten perusteella, osallistui itse asiakaspaneelin ensimmäiseen tapaamiseen ja vielä jälkiarviointiin.
Stoan ja Vuotalon asiakasraati toiminnassa
- Asiakaspaneeli saatiin perustettua ja ohjelmasuunnitteluun saatiin hyviä ideoita. Asiakaspaneeli laajeni syksyllä Stoan ja Vuotalon yhteiseksi ja kokoontui toisen kerran. Tarkoituksena on seurata jonkin aikaa Stoan ja Vuotalon asiakasraadin toimivuutta ennen idean monistamista muihin taloihin. Asiakasraati-konseptin kehittäminen kulttuurikeskuksessa saattaa jatkossa vaatia myös perehtymistä kansainvälisiin best practices -toimintamalleihin.

- Prosessin aikana on opittu paljon, mutta samalla on todettava, että matka on vasta alussa. Asiakaspaneelin toimivuutta kansalaisosallistumisen kehittämisen kanavana on mahdotonta arvioida yhden tai kahden tapaamisen perusteella. Kyseessä on pilotti ja oppimisprosessi.
Yhteys opiskelijan, koulutuksen edustajan ja työpaikan johdon välillä tärkeää
- Syntyy win-win -tilanne kun opinnäytetyö integroidaan työpaikkojen aitoihin kehittämistarpeisiin. Kannattaa ottaa opiskelija tosissaan ja satsata opinnäytetyön mahdollistamaan konkreettiseen kehittämishankkeeseen työpaikalla.

- Käytännössä suosittelemme asian perusteellista pohjustusta opiskelijan, koulutuksen edustajan ja työpaikan johdon kanssa. Tämä yhteys on oleellinen koko prosessin ajan. Lisäksi oleellista on työyhteisön sitouttaminen hankkeeseen osana työtä. Vain näin voi syntyä jotain uutta, jolla on aitoa vaikuttavuutta työpaikalla.
Kulttuurituottaja (YAMK) Marjo Haataisen opinnäytetyö on luettavissa Ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkistossa

Kulttuurituottaja (YAMK) Kulttuurituotannon koulutusohjelma on HUMAKin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistoteutus.
Teksti: Tuula Johannson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti