perjantai 26. lokakuuta 2012

Luova tuottaja


Teatterituottaja Jukka Hytti piti HUMAKin kulttuurituotannon yksikön työelämänneuvottelukunnan kokouksessa 18.9. lyhyen esitelmän otsikolla ”luova tuottaja”. Ajatus on kiinnostava. Perinteisesti tuottajat on mielletty teattereissa sihteereiksi, aikatauluttajiksi, tiedottajiksi tai muuksi hallintoväeksi, joilla ei ole juurikaan sananvaltaa ns. luovassa eli taiteellisessa prosessissa. Hytin mukaan luova tuottaja voi kuitenkin olla teatterinjohtajan ja ohjaajan aisapari, joka osallistuu keskeisesti myös produktioiden kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Hyvin tuotettu esitys on usein myös taiteellisesti korkeatasoinen. Jos joku epäonnistuu tuotannossa, se näkyy myös lopputuloksessa.

Mitä luova tuottaminen sitten käytännössä tarkoittaa? Miten käytännön asioiden järjestäminen, josta tuottaja pääasiassa vastaa, voidaan tehdä luovasti? Ja miten luovaksi tuottajaksi tullaan? Mielestäni luovaan tuottamiseen pääsee parhaiten kiinni uteliaalla ja tutkivalla työotteella, määrätietoisella mutta systemaattisella pyrkimyksellä tehdä töitä paremmin, uudella tavalla.

HUMAKin kulttuurituotannon koulutuksessa luovaan tuottamiseen harjaannutaan viimeistään opinnäytetyöopinnoissa. Opinnäytetyö on tätä nykyä lähes poikkeuksetta työelämän kehittämishanke, jonka tavoitteena on muuttaa ja uudistaa vakiintuneita käytäntöjä. Kehitystyön kohteena voi olla mikä tahansa kulttuurituotannon osa-alue: itse tuote, organisaation toiminta, talous, markkinointi ja tiedottaminen, tekninen tuottaminen tai verkostojen rakentaminen. Opiskelijat soveltavat kehitystyön tutkimusmenetelmiä työpaikkojen kehittämisen tarpeisiin: he syventyvät aihealueen tietoperustaan, tekevät haastatteluita, kyselyitä, benchmark-selvityksiä, järjestävät aivoriihityöpajoja, harrastavat osallistuvaa havainnointia ym. - eli keräävät järjestelmällisesti tietoa, analysoivat sitä ja tekevät rohkeita kehittämisehdotuksia jalkautettavaksi käytäntöön. Tuloksena voi olla vaikkapa markkinointisuunnitelma ohjelmatoimistolle, varainhankintaopas kulttuuriyhdistyksille, vapaaehtoistyön johtamisen strategia elokuvafestivaalille tai kokonaan uusi tuote – esim. tuoteseloste-formaatti kuvataideteokseen.

HUMAKin tuottajakoulutuksessa teoria ja käytäntö keskustelevat parhaimmillaan hedelmällisesti keskenään. Teorian ja käytännön omaksuneella ja tutkivan työotteen sisäistäneellä opiskelijalla on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä luovaksi tuottajaksi, joka pystyy kyseenalaistamaan vanhat toimintatavat ja osaa aidosti tuottaa uutta.

Pasi Toivanen 

aluekoordinaattori
Kauniaisten kampus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti